Rosół z kaczki ze swojskim grubo krojonym makaronem i kluseczkami z wątróbki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg dzikiej kaczki
  • włoszczyzna
  • makaron z 3 żółtek kaczych
  • 3 wątróbki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • maggi
  • natka pietruszki i lubczyku
  • 3 l wody

 

Opis przygotowania: 

Wyczyszczoną kaczkę z warzywami i przyprawami gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny; odcedzamy. Makaron gotujemy i odcedzamy. Wątróbkę drobno kroimy, dodajemy do niej kaszę mannę, majeranek, sól, pieprz do smaku. Z tak przygotowanej masy formujemy małe kluseczki, które potem wrzucamy do gotującego się rosołu. Przed podaniem dodajemy makaron i natkę lubczyku. 

Tradycyjny rosół z rejonów Pszczyny. Króluje na wszystkich odświętnych obiadach tj.: wesela, chrzciny, komunie, rocznice ślubu; podaje się go także na uroczystościach pogrzebowych – stypach.

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  107