Rosół z pierogami z czarnej kaczki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rosół:

  • 0,5 kg wołowiny rosołowej
  • 0,2 kg piersi z czarnej kaczki
  • 3 l wody
  • maggi
  • sól
  • pieprz
  • jarzyna rosołowa (marchew, seler, pietruszka)
  • jarzynka warzywna
  • natka pietruszki
  • 2 kostki rosołowe

Pierogi:

  • 10 dkg mąki
  • 1 jajko
  • mięso z rosołu
  • część ugotowanych warzyw

 

Sposób przygotowania: 

Mięso wraz z jarzynami gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie; doprawiamy do smaku. 

Pierogi: z mąki i jajka ugniatamy ciasto makaronowe i rozwałkowujemy, tniemy na trójkąty. Mięso chude wołowe i pierś z kaczki mielimy na maszynce i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz zawijamy szczelnie w cieście makaronowym i gotujemy przez 5-7 minut w osolonej wodzie. Gorący rosół nalewamy na talerz, dodając 2-3 sztuki pierogów. Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Team Rodzinny z Czarkowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  64