Jaskółcze gniazda

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Jaskółcze gniazda:

  • 4 szerokie plastry wołowiny bez kości
  • 6 jaj
  • 60 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 2 cebule
  • 2 małe pory
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz naturalny
  • musztarda

 

Kluski z bułki cioci Elwiry:

  • 12 czerstwych bułek kajzerek
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka
  • 50 dag mąki pszenna
  • sól
  • pieprz naturalny mielony
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki siekanej natki koperku

Sałatka z kapusty czerwonej:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 7 dag boczku wędzonego
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz naturalny mielony
  • cukier
  • ocet

Kapusta biała z majonezem:

  • 1 kapusta biała - średnia
  • 1 cebula
  • majonez
  • sól
  • pieprz naturalny mielony
  • cukier
  • siekana nać pietruszki

 

Wykonanie:

Jaskółcze gniazda

Płaty mięsa umyć i mocno rozbić z jednej strony. Wieprzowe mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i pokrojonym drobno porem, dwoma surowymi jajami, dodać sól, pieprz do smaku. Pozostałe 4 jaja ugotować na twardo i obrać. Roladę od rozbitej strony posmarować musztardą i lekko posolić, nałożyć warstwę zmielonego mięsa z przyprawami o grubości 1 cm pozostawiając brzegi płata wolne. Na środek każdego płata nałożyć jaja. Zebrać krawędzie płata mięsnego i związać nitką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po silnym zrumienieniu polać wodą lub wywarem i dusić do miękkości. Gdy gniazda będą miękkie wyjąc je z sosu i zagęścić go niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, po czym ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia. Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i nie przerywając mieszania wlać do pozostałej jego części. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą. Kawałki mięsa przekroić w połowie uzyskując porcje z widocznym w przekroju jajem.

Kluski z bułki cioci Elwiry

Z mleka, mąki, jaj i szczypty soli sporządzić ciasto podobnie jak naleśniki, lecz nieco gęstsze. Bułki pokroić w małe kostki. Można je podrumienić, następnie zalać przygotowanym ciastem, dodać zieleninę i przyprawy, po czym dokładnie wymieszać. Pozostawić w misce tak długo, aż bułki napęcznieją i wchłoną całą wilgoć z ciasta. Mokrymi rękami utoczyć kulę wielkości brzoskwini, włożyć do naczynia z wrzącą osoloną wodą, zagotować i odstawić na pół godziny utrzymując wodę na pograniczu wrzenia.

Sałatka z kapusty czerwonej

Kapustę oczyścić i bardzo drobno poszatkować i ugotować na pół miękko we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę i wysmażony na skwarki boczek wraz z tłuszczem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojone lub starte na tarce jarzynowej jabłko. Ponownie wymieszać i podawać na ciepło i na zimno.

Kapusta biała z majonezem

Kapustę poszatkować na bardzo małe kawałki i włożyć do naczynia z wrząca wodą. Po zagotowaniu wymieszać i odcedzić na durszlaku mocno za pomocą łyżki drewnianej. Do gorącej kapusty dodać drobno posiekaną cebulę, sól, cukier, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać i wystudzić. Po wystudzeniu dodać majonez i siekaną zieleninę. Całość ponownie wymieszać i uzupełnić do smaku przyprawami. Podawać na zimno.

Tradycja: Jaskółcze gniazda obok mielonych kotletów (karbinadel) w wersji z mięsa mielonego były sporządzane w średnio zamożnych śląskich rodzinach jako dania codzienne, a na święta oprócz rolad podawano wersję zawiniętą w płaty wołowiny. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Udórz z podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  250