Kaczka nadziewaczka, szaro-biała klucha, modro kapucha

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Kaczka:

  • 1 kaczka w marynacie (2 łyżki oleju, pieprz, sól, papryka, majeranek, czosnek)

Nadziewka:

  • 3 bułki
  • 2 cebule
  • podroby z kaczki
  • 30 dkg wędliny
  • 20 dkg mielonego mięsa
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz

Kluchy:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kg ziemniaków gotowanych
  • 1 kg ziemniaków tartych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kapucha:

  • kapusta z kwaśnicorki
  • 20 dkg słoniny wędzonej

 

Opis przygotowania:

Z kaczuchy wszystkie kości wybieramy,

Zaprawą z każdej strony kaczkę nacieramy.

Odkładamy ją na noc do miejsca zimnego,

I niech sobie odpocznie do dnia następnego.

Bułkę kroimy w kostkę, cebulkę smażymy,

Wątróbkę i wędlinę do niej dodajemy.

Łączymy to z bułeczką, mięso i jajeczka,

Utrzepane trzepaczką i przypraw kapeczka.

Nadziewamy kaczuchę, nitką ją zszyjemy,

I na wszelki wypadek dratwą obwiążemy.

Pół godziny ją w rondlu na blasze dusimy,

Z godzinę w piekarniku jeszcze rumienimy.

Ziemniaki ugotujemy,

Jeszcze ciepłe pognieciemy.

Z części będą kluski białe

Z drugiej części szare kluski

Ziemniaki na tarce trzemy

Nadmiar wody odcedzimy

Krochmal- osad zostawiamy

Szare kluski zagniatamy

Z ciasta robimy łódeczki

Kapustę dajemy w środeczki

Białą z szarą złączymy

I do wrzątku je wrzucimy

Dziesięć minut gotujemy

Okraszone podajemy. 

 

Ja od sześćdziesięciu lat takie coś jadałam

Swoim dzieciom recepturę taką przekazałam. 

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów. 

Wyświetlenia:  49