Perliczka duszona z pasztecikami, kalarepą, kartoflami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Paszteciki:

  • 30 dag wątróbki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • majeranek
  • pęczek pietruszki
  • cebulka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Perliczka duszona:

  • 1 perliczka
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 1 duża kalarepa
  • 5 dag masła
  • ocet
  • kartofle
  • sól
  • pieprz biały
  • warzywa do dekoracji
  • pęczek pietruszki
  • mąka

 

Opis przygotowania:

Kalarepę obrać, przetrzeć na tarce o grubych oczkach, listki drobno posiekać i ustawić do gotowania. Po ugotowaniu odcedzić, dodać sól, pieprz, ocet. 3-4 ząbki czosnku przecisnąć, dodać pęczek drobno posiekanej pietruszki. Ugotować kartofle wyłożyć do salaterki i posypać czosnkiem i pietruszką, a następnie polewać gorącym masłem. Perliczkę wyczyścić i opłukać, następnie ją osuszyć w ściereczce natrzeć perliczkę solą, odrobiną pieprzu i czosnku. Wstawić na dwie, trzy godziny do lodówki. Ze wszystkich stron obsmażyć mięso w brytfannie na rozgrzanym tłuszczu, następnie polewać bulionem i dusić do miękkości. Z jabłek wyjąć gniazdka pestkowe, przystroić pozostałymi jarzynami i ułożyć na środku półmiska.

Paszteciki: surową wątróbkę mielimy i przyprawiamy, po czym formujemy niewielkie kulki, obmaczamy w jajku i bułce tartej i wrzucamy do gotującej się wody. Po paru minutach wyciągamy z wrzątku i przystrajamy pietruszką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  24