Składniki:
Pieczone gołębie:
Czarne kluski:
Czerwona kapusta:
Opis przygotowania:
Pieczone gołębie z boczkiem z czarnymi kluskami i czerwoną kapustą
Wersja po Śląsku: Gołymbie w galotach z czornymi kluskami i modrą kapustą
Pieczone gołębie:
Oczyszczone gołębie natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, olejem i ziołami. Pozostawić na kilka godzin, by przeszły aromatem przypraw. Gołębie piec obłożone boczkiem około 1 godzinę, podlewając wodą lub rosołem. Grzyby na sos wcześniej moczyć i gotować w tej samej wodzie, pokroić (pozostawić kilka całych do dekoracji), podsmażyć na maśle i podlewać sosem z pieczonych gołębi, doprawić pieprzem, jałowcem i zagęścić śmietaną.
Czarne kluski:
Kluski przygotować z gotowanych ziemniaków i kilku startych surowych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej (1/4 objętości ziemniaków) i jaja. Uformować kluski z dziurką i gotować w dużej ilości osolonej wrzącej wody.
Czerwona kapusta:
Kapustę poszatkować i gotować w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim, gdy zmięknie dodać tarte jabłko, szatkowaną cebulę, sól i pieprz. Doprawić octem - poprawia on barwę i smak, polać roztopioną słoniną lub boczkiem i mieszać.
Gołębie układać na boczku na sosie, z modrą kapustą (na zimno lub ciepło) i czarnymi kluskami polanymi sosem (w kuchni śląskiej sosem polewamy kluski, a nie mięso!). Na koniec udekorować grzybami i ziołami.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.