Pierś z gęsi wędzona sposobem tradycyjnym z szałotem śląskim

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,7 kg piersi z gęsi
  • 1 l wody
  • 12 g peklosoli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • 20 dkg ziemniaków
  • 10 dkg ogórka kiszonego
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 10 dkg marchwi
  • 10 dkg cebuli
  • musztarda
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Pierś gęsią peklujemy w peklosoli przez 8 dni, następnie wędzimy tradycyjnie na drzewie owocowym (tj. wiśnia, gruszka). Wędzimy na ciepło. Jako dodatek do gęsi podajemy szałot śląski przygotowany z ogórka kiszonego, ugotowanych ziemniaków i marchwi, podsmażonego boczku wędzonego, jajka, cebuli posiekanej w drobną kostkę oraz przypraw: musztardy, soli, pieprzu. Całość otaczamy pietruszkową galaretką. Wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym lubczykiem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez "Kilerów Dwóch" z Hotelu Qubus Katowice podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  2134