Przepiórki w sosie własnym z różyczkami pure i szparagi w sosie śmietankowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 6-8 przepiórek
  • 100 g margaryny
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 pęczki szparagów
  • 400 ml śmietany 30%
  • sól
  • curry
  • pieprz
  • czosnek
  • papryka słodka
  • sambal
  • jarzynka warzywna
  • mąka
  • maggi

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni układamy przepiórki, doprawiamy solą, jarzynką warzywną, curry, papryka mieloną i odrobiną sambalu. Całość smażymy do uzyskania miękkości.

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i robimy pure z dodatkiem śmietany i mąki. Na blachę z piekarnika nakładamy pergamin, wyciskamy przez rękaw dekoracyjny małe różyczki i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C na złoty kolor. Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Ze śmietany, mąki i przypraw przygotowujemy sos śmietankowy. Danie dekorujemy wg uznania natką pietruszki czy inną zieloną dekoracją. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Team Rodzinny z Czarkowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  50