Schab sztygarski, czarne kluski i modro kapusta

Odsłuchaj tekst

Składniki:

 Schab sztygarski:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 100g kiełbasy śląskiej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • kminek
  • pieprz
  • papryka
  • sól

 Kluski czarne:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 ziemniaki gotowane
  • sól

 Modro kapusta:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 150g wędzonego boczku
  • cebula
  • cukier
  • ocet
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

 Schab sztygarski:

Mięso oddzielić od kości, naciąć poziomo, posypać przyprawami, natrzeć czosnkiem. W nacięcie włożyć kiełbasę, całość obwiązać nitką, oprószyć solą i dobrze zarumienić ze wszystkich stron na smalcu. Podlać bulionem i dusić 0,5 godziny. Zdjąć pokrywę i piec w piekarniku skrapiając wodą. Z upieczonego schabu zdjąć nitkę i pokroić w plastry. Sos podprawić zawiesiną z wody i dwóch płaskich łyżeczek mąki.

 Czarne kluski:

Surowe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć w czystej ściereczce z nadmiaru płynu ziemniaczanego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą letnie dodać do nich starte ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyrobić dokładnie ręką, formować okrągłe kluski i wrzucać na wrzącą, osoloną wodę.

Modro kapusta:

Umytą kapustę drobno posiekać, gotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z dodatkiem octu. Gdy zmięknie odlać wodę, dodać stopiony boczek i przyprawy do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  257