Śląski szałot

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 20 dkg ogórków kiszonych
  • 10 dkg cebuli
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • kminek
  • pietruszka zielona

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w łupinach, dodając do gotowania kminek. Boczek wędzony i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki, ogórki kiszone
(bez skóry) kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami i siekaną zieloną pietruszką. Można spotkać różne wersje tego typu szałotu np. ze śledziem, jabłkiem kwaśnym, gotowaną marchewką. Do golonka podajemy szałot bez śledzia.

 

 

Potrawa sporządzona przez Kilerów Dwóch (Hotel Qubus Katowice) podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  147