Chrusty

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,25 l śmietany
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 l oleju do smażenia

 

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki dobrze mieszamy i kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Pieczemy na złoty kolor od czasu do czasu obracając. Ostudzone chrusty oprószamy cukrem pudrem.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  71