Zawierciańska zupa piwna

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,5 l wywaru warzywno-drobiowego
  • 8 cienkich plastrów bekonu
  • 2 piersi drobiowe
  • 0,5 l piwa jurajskiego
  • 60 g mąki
  • 150 g masła klarowanego
  • 200 ml śmietany 30%
  • szczypiorek
  • grzanki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera ementaler
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól

 

Opis przygotowania:

Bekon pocięty w paski podsmażamy na maśle na złoty kolor i wyjmujemy, zostawiając wytopiony tłuszcz. Do tłuszczu dodajemy pokrojoną w kostkę pierś i podsmażamy na złoty kolor na końcu dodając wyciśnięty czosnek. Pierś wyjmujemy. Do garnka z tłuszczem dodajemy pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Mieszamy razem, dodajemy piwo, bulion oraz śmietanę. Mieszamy razem i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec do gotującej zupy dodajemy starty ser ementaler. Mieszam do roztopienia się sera. Dodajemy kurczaka i bekon i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, całość posypaną posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Podstawowym składnikiem zupy jest jurajskie piwo warzone w Browarze na Jurze zlokalizowanym w Zawierciu. Wyjątkowy smak jurajskiego piwa zawdzięczamy krystalicznie czystej wodzie, która pochodzi z podziemnych formacji wapienia muszlowego leżącego na głębokości 125 m p.p.m. oraz wyłącznie naturalnym składnikom.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę „Jurali z Zawiercia” podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  139