Żur

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szkl żuru żytniego
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • cukier
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 grzybki suszone

 

Opis przygotowania:

Wodę ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, majeranku i grzybków. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. całość połączyć, zagotować, dodać żur, doprawić do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Żarkach podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.

Wyświetlenia:  41