Gołębie duszone w sosie śmietanowym z podgrzybkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 5 gołębi młodych (nieloty)
  • 200 g podgrzybków świeżych lub mrożonych
  • 150 ml śmietany kremowej
  • ząbek czosnku
  • olej
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • 100 g cebula
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Gołębie oprószyć solą i pieprzem. Mocno je podsmażyć na oleju, dodać cebulę, podlać wywarem i dusić do miękkości. Grzyby podgotować do sosu. Następnie zmiksować grzyby z sosem uzyskanym z duszenia gołąbków, zagęścić zasmażką z mąki i masła, dodać śmietany i pietruszki. Podawać w całości polane sosem i posypane siekaną pietruszką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  417