Jabłecznik

Odsłuchaj tekst

Bardzo popularne ciasto stanowiące podstawę podwieczorków i słodkich przekąsek. Jabłka z okolicznych sadów, które używane są do przygotowania jabłecznika doprawia się jedynie cynamonem. Ciasto posypane cukrem pudrem jest jedną ze specjalności Cukierni Cichoń.

Jabłecznik serwowany jest przez Cukiernię Cichoń, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Z mąki, masła, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zarabiamy ciasto, po czym schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę. Nakładamy masę z prażonych jabłek i przykrywamy drugą partią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 min. Sos sporządzamy, łącząc wszystkie składniki, a następnie redukując je na małym ogniu aż do zgęstnienia. Jabłecznik przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

 

Wyświetlenia:  172