Wyśmienite pasztety przyrządzane w karczmie z dzika, królika, gęsi podane z dziką różą i chlebem z własnego wypieku

Odsłuchaj tekst

Wyjątkowe, pieczone na miejscu pasztety, w tym z pieprzem i z żurawiną podane są z chlebem pieczonym w Karczmie Rogatej, ogórkiem kwaszonym i konfiturą. Bardzo ciekawa przystawka.

Pasztety serwuje Karczma Rogata, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Mięso królicze i wieprzowe ugotować w jarzynach z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem suszonego grzybka. Osobno krótko obgotować wątrobę. Obrać mięso z kości i zmielić na maszynce. Zmielić wątrobę i cebulę. Namoczyć w wywarze bułkę, odcisnąć i zmielić. Dodać jajo i przyprawy, wymieszać masę, regulując konsystencję wywarem. Wysmarowaną smalcem formę keksówkę wyłożyć plastrami wędzonego boczku i wypełnić masą pasztetu. Piec w temperaturze 200˚C około 45 min.
Pasztet z żurawiną: mięso gotujemy z warzywami, wątróbkę drobiową gotujemy w osobnym garnku. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę, doprawiamy. Pieczemy ok. 1 godz.
Pasztet z królika i gęsi z suszona żurawina i powidłami śliwkowo-czekoladowymi: warzywa razem z boczkiem szklimy na oliwie, następnie podduszamy pod przykryciem, na średnim ogniu, żeby uzyskały lekko twardą konsystencję. Dodajemy grzyby, zioła i przyprawy, oprócz soli, dokładamy królika, zalewamy winem i dopełniamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, następnie solimy i gotujemy do miękkości mięsa jeszcze przez ok. 30 minut.
Pasztet-Mięso zalać niewielką ilością wody. Doprawić solą, przyprawami, warzywami i wolno gotować. Po ugotowaniu mięso zmielić. Dodać jajka, namoczoną bułkę doprawić, wymieszać i wlać do formy. Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut.

 

Wyświetlenia:  68