"Wiski" pasztet z kurczaka z sosem czosnkowym

Odsłuchaj tekst

 

Składniki:

  • 1 świeży kurczak
  • 20 dkg wątróbki
  • 2 jajka
  • 1 pęczek pietruszki
  • przyprawy
  • czosnek
  • majonez

 

Opis przygotowania:

Kurczaka obieramy ze skóry i kości, skórę zostawiamy. Mięso mielimy, wątróbkę sparzamy, kroimy w kostkę. Smażymy omlet z 2 jajek, który następnie kroimy. Siekamy 2 pęczki pietruszki. Wszystko razem wyrabiamy i dobrze przyprawiamy. Farsz w formie małych roladek owijamy w skórkę z kurczaka. Każdą roladę zawijamy w ścierkę, związujemy i gotujemy w wywarze z kości z kurczaka około 10 min. Studzimy, odwijamy, kroimy w plastry, podajemy z ostrym sosem czosnkowo-majonezowym.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  21