Grochówka częstochowska

Odsłuchaj tekst

Gęsta i pożywna zupa. Dobrze doprawiona grochówka częstochowska z dodatkiem warzyw i ziemniaków.

Potrawa jest serwowana przez Restaurację Pod Ratuszem, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Groch wypłukać, zalać wrzącą wodą, dodać skórkę z boczku i delikatnie rozgotować. Ziemniaki i warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru, podgotować. Następnie dodać ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie i rozgotowany groch. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z boczkiem i kiełbasą. Pod koniec dodać mąkę, lekko zrumienić. Podlać wywarem i połączyć z zupą. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, wcisnąć ząbek czosnku. Przy porcjowaniu dodać posiekaną natkę pietruszki.

 

Wyświetlenia:  135