Miodowe pierniczki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 łyżki miodu
  • 450 g mąki krupczatki
  • 130 g cukru pudru
  • 130 g masła stopionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • polewa czekoladowa
  • masło do smarowania blachy

Masa do sklejania pierniczków:

  • 1 łyżka miodu
  • 150 g orzechów
  • 250 g biszkoptów (zmielonych)
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki rumu
  • 1 łyżka kakao

Składniki dokładnie zmieszać.

 

Opis przygotowania:

Składniki na ciasto  połączyć i wyrobić ciasto. Zostawić w chłodnym miejscu do odpoczęcia minimum 3 godziny (najlepiej zostawić do następnego dnia). Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka foremkami (lub kieliszkiem). Położyć na wysmarowanej masłem blasze i piec około 25 minut w piekarniku w temp. ok. 180˚C. Po wystygnięciu posmarować masą i sklejać po dwa. Polać polewą czekoladową z obu stron. Można ozdobić np. naklejając połówkę orzecha.

 

Znakomite pierniczki, bardzo popularne w Beskidach. Przygotowywane z okazji Świąt Bożego Narodzenia, uwielbiane przez najmłodszych.

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Marii Plisz

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Wyświetlenia:  507