Mięso na patyku z warzywami i młodymi ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego I klasy
  • 500 g boczku wędzonego
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 papryki surowe czerwone
  • 3 cebule
  • 250 g margaryny
  • pieprz
  • sól
  • maggi
  • carry
  • papryka słodka mielona
  • ketchup

 

Opis przygotowania:

Mięso pokroić na średniej wielkości kostki, boczek w plastry, ogórek, cebulę w plastry, paprykę w kostkę. Na przemian nabijać na szpilkę drewnianą. Wszystko smażymy na margarynie ok. 60 min. Przyprawić wszystko (curry, papryka słodka i ostra mielona, pieprzem, solą, maggi) pod koniec smażenia dodajemy ketchup rozcieńczony wodą. Ziemniaki młode ugotować do miękkości, następnie podsmażyć na maśle. Jarzynę ugotować na parze.

 

Popularny szaszłyk w nieco innej odsłonie.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „TEAM Rodzinny” z Czarkowa podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  36