Tradycyjne flaczki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • flaki
  • wywar
  • seler
  • marchewka
  • por
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • masło

 

Opis przygotowania:

Flaki oczyszczone i sparzone zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. Odlać wodę. Zalać wywarem, dodać warzywa drobno starte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, gałkę muszkatałową. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, dodać do flaków. Na koniec dodać majeranek oraz odrobinę pieprzu. Doprawić całość do smaku.
Podane w głębokim talerzu z przystrojeniem świeżej pietruszki.

 

Flaki na polskich stołach gościły już od XVI w. były przysmakiem m.in. króla Władysława Jagiełły. Flaki bardzo dobrze są też znane w państwach sąsiadujących z Górnym Śląskiem jak Niemcy czy Czechy i dalej także w Austrii.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Zacisze” z Brzeźc podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.

Wyświetlenia:  1519