Szynka i schab w galarecie

Odsłuchaj tekst

 Składniki:

  • 0,5 kg szynki
  • 0,5 kg schabu gotowanego
  • kości cielęce
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • cebula
  • por
  • żelatyna
  • liśc laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • ocet

 

Sposób przygotowania:

Kości wraz z oczyszczonymi warzywami gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu ok. 3 godziny, dodając listek laurowy, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy je, odcedzamy wywar i studzimy. Do zimnego wywaru dodajemy łyżkę soku z cytryny, białka z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną, po czym całość mocno ubijamy trzepaczką bądź mikserem. Po ubiciu stopniowo ogrzewamy i doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, ale podgrzewamy do sklarowania, zdejmujemy powstałą pianę. Tak przygotowaną galaretą możemy dowolnie zalewać szynkę bądź schab, doprawiając do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  41