Rolada drobiowa z brokułami, nudelki zielone w sosie serowym, sałata

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • piersi z kurczaka
  • brokuł
  • przyprawy (sól, pieprz, kucharek)
  • serek topiony śmietankowy
  • masło

sos:

  • 0,25 l słodkiej śmietanki kremówki
  • płaska łyżka masła

Nudelki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • łyżka masła
  • drobno posiekany koperek lub sok z młodej pokrzywy albo szpinaku

Sałata:

  • ogórek zielony
  • jogurt
  • rzodkiewka
  • zielenina
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Roladka drobiowa:

Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż na połowę, cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy do smaku. Serek ucieramy z masłem (w proporcji 1:1), powstałą masą smarujemy mięso, układamy na nie brokuł i zawijamy w rulon. Owijamy folia aluminiową na "cukierek" i brzegi zawiązujemy nitką. Przygotowane rolady wkładamy do garnka z gotującą wodą (przyprawioną jarzynką i solą z dodatkiem zieleniny). Roladki gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. pół godziny.

Nudelki:

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, oddzielamy 1/4 całości ziemniaków i zastępujemy ją mąką zieniaczaną, dodajemy żółtka, jajko, masło, 1-2 łyżki wrzącego soku z młodej pokrzywy lub szpinak. Wyrabiamy wszystkie składniki na gładką masę, formujemy maleńkie kluseczki i wrzucamy małymi partiami do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłyną wyjmujemy nudelki łyżką cedzakową na miskę.

Sos serowy:

W rondelku gotujemy śmietankę kremówkę, dodajemy serki topione i masło, gotujemy, mieszając drewnianą łyżką na bardzo wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy do smaku. Można dodać posiekany koperek lub trochę chrzanu. Sałatę płuczemy, dzielimy na kawałki, dodajemy jogurt, pokrojony ogórek, rzodkiewkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich z Kłobucka podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. 

Wyświetlenia:  105