Rolada ze schaba z kluskami śląskimi

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Kluski:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Rolady:

  • 0,5 kg schabu
  • łyżka musztardy
  • cebula
  • białe wino do smaku
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • tłuszcz
  • 2 kiszone ogórki
  • boczek
  • pieprz

Kapusta:

  • 1 młoda kapusta
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz



Sposób przygotowania:

Rolady:

Mięso rozbijamy, smarujemy musztardą, układamy cebulę, ogórki kiszone i boczek i podsmażamy na tłuszczu. Podsmażoną roladę zaczynamy dusić w bulionie, dodając do sosu wino i musztardę.

Kluski śląskie:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę i dzielimy w misce na 4 części. ¼ zawartości wyjmujemy z miski i w jej miejsce dajemy mąką ziemniaczaną. Do tego dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko i sól. Wyrabiamy masę, formujemy kluski i gotujemy w osolonej wodzie.

Kapusta:

Kapustę szatkujemy i podsmażamy na tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Beskidzki Klub Kulinarny ze Skoczowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  18