Składniki:
Opis przygotowania:
W małych naczyniach rozpuścić białą i ciemną czekoladę. Wypłukane, odsączone, ale nie pozbawione szypułek truskawki maczamy w rozpuszczonej czekoladzie. Gdy czekolada stężeje układamy truskawki (na zewnątrz czekoladowym końcem) w piramidki na metalowych tackach. Z 1 kg wypłukanych i obranych z szypułek truskawek wybrać najładniejsze, ale niezbyt duże i włożyć je do wysokich szklaneczek, resztę zmiksować ze śmietanką, z cukrem pudrem. Na koniec, cały czas ubijając bardzo wolno dolewać szklankę białego, deserowego (lub musującego) wina. Rozlać do szklaneczek z truskawkami i udekorować bitą śmietaną lub listkami mięty. Podawać z truskawkami w białej i ciemnej czekoladzie.
Potrawa sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich z Kłobucka podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.