Porębskie pieczonki

Odsłuchaj tekst

Składniki na 10 porcji (250 g porcja):

  • 2000 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy
  • pieprz
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tłuszcz (np. smalec)
  • 2 liście kapusty

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki pokroić w grubsze, cebule w cienkie plastry; boczek i kiełbasę − w talarki. Spód żeliwnego naczynia wysmarować tłuszczem, następnie ułożyć warstwę ziemniaków i cebuli, posypać solą i pieprzem, po czym włożyć boczek i kiełbasę, przykrywając je znowu warstwą ziemniaków i cebuli − układać warstwowo, posypując przyprawami, do ostatniej warstwy, którą są ziemniaki. Wszystko przykryć liściem kapusty. Naczynie żeliwne ustawić na wolnym ogniu i piec ok. 45 minut.

 

Pieczonki, zwane też prażonkami to sławna dziś jurajska ptrawa jednogarnkowa, przyrządzana z warzyw z dodatkiem kiełbasy lub boczku w żeliwnym kociołku bezpośrednio w ognisku. w niektórych rejonach jury dodaje się do nich również marchew i buraki.

 

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

 

 

 

 

 

Wyświetlenia:  757