Gęsia szyja faszerowana

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 5 porcji):

  • 500 ml wywaru drobiowowarzywnego
  • 5 skórek z gęsich szyj
  • 200 g wątróbki z gęsi
  • 300 g cielęciny mielonej
  • 100 g cebuli
  • 60 g tłuszczu z gęsi lub
  • masło klarowane
  • 2 jaja
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 80 g czerstwej bułki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • sznurek do wiązania

 

Opis przygotowania:

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę opłukać, usunąć przerosty, pokroić w kostkę i wraz z cebulą podsmażyć na gęsim tłuszczu lub maśle klarowanym, dodać do mielonej cielęciny. Bułkę odcisnąć, zmielić przez maszynkę, dodać do masy mięsnej wraz z jajkami i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wyrobić na jednolitą masę. Skórki związać z jednej strony, masę podzielić na pięć równych części i napełnić nimi szyjki, związać z drugiej. Szyjki ułożyć na blaszce, podlać wywarem do połowy i włożyć do piekarnika na 170oC na ok. godzinę. W trakcie pieczenia od czasu do czasu obrócić szyjki, aby jednolicie się zrumieniły. Po wyjęciu odciąć końcówki ze sznurkiem, podawać na gorąco jako samodzielne danie z ogórkiem kiszonym.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

 

Wyświetlenia:  666