Pieprzowe harynki

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 10 solonych śledzi matiasów
  • 250 ml mleka
  • 220 g cebuli
  • 50 g octu winnego
  • 100 g oleju sojowego
  • mielony pieprz czarny
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • tymianek
  • bazylia

 

Opis przygotowania:

Śledzie opłukać, przekroić wzdłuż kręgosłupa i moczyć w wodzie przez 12 godzin. Zdjąć skórę, usunąć ości. Otrzymane filety śledziowe zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny. Po wyjęciu z mleka osuszyć, pokroić na kawałki. Obrane cebule pokroić w półksiężyce, skropić octem. W salaterce ułożyć warstwami śledzie na przemian z cebulą, każdą warstwę przesypując pieprzem i ziołami. Przy środkowej warstwie dodać listek laurowy i ziele angielskie. Zalać olejem. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka dni.

 

Śledzia, zwanego harynkiem, jadano głównie w dni postne.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  503