Ajntopf (śląskie danie jednogarnkowe)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 mały kalafior
  • 2 duże kalarepy
  • 1 duża marchew
  • 1 mały seler z liśćmi
  • 1 pietruszka z nacią
  • 1 por
  • 1000 g mięsa gulaszowego
  • ¼ główki białej kapusty
  • 250 ml śmietany
  • 2 l wody
  • sól

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki i warzywa umyć i rozdrobnić (ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, kalarepę, kapustę), por pokroić w plasterki, fasolkę w ukośne kawałki, kalafior podzielić na różyczki, posiekać zieleninę. Warzywa ugotować we wrzącej solonej wodzie, przy czym kalafior dodać nieco później. Mięso gulaszowe poddusić, a następnie dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekaną zieleninę.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  2965