Rosół z nudlami (tradycyjny śląski rosół)

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

Rosół:

  • 900 g wołowiny z kością (najlepiej szpondra)
  • 200 g marchewki
  • 200 g korzenia selera
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 gpora lub przyrumienionej cebuli
  • 1 gałązka lubczyku
  • zielona pietruszka
  • sól

Nudle (makaron):

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 100 ml wody
  • sól

 

Opis przygotowania:

Rosół:

Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować około 2 godzin, następnie dodać obrane jarzyny, gotować do miękkości, przecedzić, przyprawić. Marchewkę z rosołu pokroić w kostkę i wraz z makaronem dodać do rosołu, posypać pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać w wygrzanej wazie.

Makaron:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajka, mieszać, dodawać partiami wodę. Wyrabiać ręką, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji (trzeba pozbyć się pęcherzyków powietrza). Rozwałkować na cienkie placki, po przesuszeniu kroić cienkie paseczki. Do gotowania wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Po odcedzeniu przelać ciepłą wodą.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  3100