Pasty cieszyńskie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Pasta serowa z papryką:

  • 250 g białego sera
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta papryki cayenne
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Pasta serowa z ogórkiem i kminkiem:

  • 250 g białego sera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 lub 3 korniszony
  • sól
  • pieprz

Pasta z jaj i cebuli:

  • 6 jajek
  • 8 młodych cebulek ze szczypiorkiem lub 1 czerwona cebula, lub pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła lub majonezu

 

Opis przygotowania:

Pasta serowa z papryką:

Ser zmieszać z przyprawami. Dodać śmietanę. Dla urozmaicenia można dodać kminku lub kaparów.

Pasta serowa z ogórkiem i kminkiem:

Ogórki drobno posiekać. Zmieszać z serem, posypać kminkiem. Dodać sól i pieprz do smaku.

Pasta z jaj i cebuli:

Ugotowane na twardo jajka posiekać, dodać drobno posiekaną cebulkę/szczypiorek, dodać masło, przyprawy i dobrze wymieszać. Podawać z chlebem, tostami lub krakersami. Dla urozmaicenia można dodać musztardę, pietruszkę lub mieloną paprykę.

 

Powyższe przepisy zaczerpnięte zostały z kuchni żydowskiej, ponieważ Cieszynianie przejęli pasty od miejscowych Żydów.

 

 


Potrawy tradycyjne kuchni mieszczańskiej z przepiów Anny Fasal ze zbiorów Jenny Fasal

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  637