Bażant w borowikach

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 bażant (zabejcowany kilka dni przed wykonaniem potrawy)
  • 100 g słoniny
  • 250 g borowików
  • 100 g cebuli
  • 60 g masła
  • 50 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • ziarna jałowca

 

Opis przygotowania:

Sprawionego bażanta posolić, naszpikować częścią słoniny, którą wcześniej doprawiono solą, pieprzem i potłuczonym jałowcem. Następnie ułożyć w brytfannie i obłożyć pozostałą częścią słoniny, borowikami, pokrojoną cebulą i masłem. Piec z obydwu stron na rumiany kolor, stale podlewając sosem, który się utworzy. Na koniec zebrany sos doprawić winem i lekko zredukować. Podawać z kopytkami.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  93