Sandacz smażony z tartym chrzanem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1200 g sandacza
  • 100 g chrzanu
  • 80 g mąki
  • 150 ml oleju
  • 60 g masła
  • 1 cytryna
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • sól i pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Rybę sprawić, wyfiletować, podzielić na porcje, po czym smażyć na oleju i maśle na złoty kolor. Przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Chrzan oraz śmietanę wymieszać, dołożyć pokrojone jajka i tak przygotowany zimny sos podawać do ryby ułożonej na półmisku. Przybrać zieleniną i podawać z ziemniakami purée.

 


Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  230