Befsztyk z żubra po królewsku

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000 g polędwicy z żubra (zabejcowanej kilka dni przed wykonaniem potrawy)
  • 1 l maślanki
  • 2 cytryny + skórka z nich otarta
  • ok. 250 ml rosołu (bulionu)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 200 ml czerwonego wina
  • 150 g suszonych śliwek
  • 200 g cebuli
  • 150 g chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

 

Opis przygotowania:

Umytą i wyżyłowaną polędwicę zalać maślanką i odstawić na noc do lodówki. Opłukać, osuszyć, pokroić w plastry, zbić lekko tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem i zostawić plastry ułożone jeden na drugim na 2 godziny w chłodnym miejscu. Śliwki zagotować razem z drobno pokrojoną cebulą, dodać sól, pieprz i przetrzeć przez sito. Befsztyki podsmażyć na maśle, przełożyć do brytfanny, podlać rosołem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać przetarte śliwki z cebulą, chrzan, skórkę z cytryny. Wymieszać, zagotować, doprawić do smaku, sos wlać do mięsa i chwilę dusić razem.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni myśliwskiej

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  567