Bioło polywka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • ok. 2 l wody
  • 2−3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • wędzone mięso (najlepiej żeberka)
  • szczypiorek
  • sól
  • forma dawna − z gałuszkami chybanymi
  • forma współczesna − z makaronem

Na kluski:

  • 300 g mąki
  • woda
  • jajo (opcjonalnie)

 

Opis przygotowania:

Do wody włożyć wędzone żeberka i ząbki czosnku. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie wlać zagotowane mleko. Na koniec posolić i posypać szczypiorkiem. W tradycji spożywano tę zupę zawsze ze zwykłymi kluskami z mąki: do mąki wlać odrobinę wody, wymieszać, można dodać jajko. Kluski wrzucane są (chybiane) na osoloną wodę.

 

Bioło polywka to potrawa górali śląskich. Była to codzienna zupa, ale spożywano ją także podczas świąt i uroczystości (niedziela, odpust wesele, chrzciny etc.) − szczególnie wtedy, gdy była możliwość ugotowania większej ilości wędzonki dla każdego.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  423