Śledzie w sosie wiosennym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • porcja filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą

sos:

  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szklanka drobno posiekanych lub utartych na tarce z dużymi otworami rzodkiewek
  • szklanka posiekanej młodej cebulki ze szczypiorkiem
  • kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • rzodkiewki do dekoracji
  • natka pietruszki i szczypiorek do przybrania

 

Opis przygotowania:

Przygotować sos; śmietanę łączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Filety podzielić na porcje, ułożyć na półmisku, zalać sosem. Brzegi półmiska obsypać szczypiorkiem, całość przybrać natką i "różyczkami" z rzodkiewek.

 W Gminie Wręczyca Wielka bardzo popularną potrawą są śledzie, więc stosuje się je często i przy różnych okazjach.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka podczas XI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2016 r. w Katowicach.

Wyświetlenia:  167