Beef and chicken broth with noodles and offal

Play text

Beef and chicken broth with noodles and offal.

It is served at the Piano Restaurant (Stodoły Training and Recreation Center), which is listed on the Silesian Tastes Culinary Route.

Proven recipes:

Do garnka z zimną wodą włożyć przygotowane mięso i rozpocząć gotowanie. Gdy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, (ścięte drobiny białka pochodzące z gotowanych składników), które zbiera się przy pomocy małego sitka.
Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać warzywa oraz przyprawy, doprowadzić wodę do wrzenia, gotować na małym ogniu około 2 godziny. Makaron ugotować.
Warzywa obrać, opłukać. Kurę umyć. Podzielić na 4 kawałki. Do gotującej się wody dodać mięso i warzywa. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia. Odcedzić, usunąć nadmiar tłuszczu. Przygotować kluski z grysiku – wymieszać dobrze, dodać trochę soli, lać na gotującą wodę, przelać zimną wodą, dodać do rosołu.
Mięso i obrane jarzyny płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Dodajemy do niego: sól i pieprz. Makaron do śląskiego rosołu robi się zawsze własnym przemysłem. Z maki, jajka i soli, zagniata się dość twarde ciasto, które się cienko wałkuje na stolnicy nie podsypując mąką.
Umytą i podzieloną na ćwiartki kaczkę zalewamy 3 litrami wody i podgrzewamy aż do wrzenia. Zbieramy burzyny, a następnie dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw.

 

Views:  127