Dishes
Update date: 30 March 2016

Bioło polywka


Składniki:

  • ok. 2 l wody
  • 2−3 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • wędzone mięso (najlepiej żeberka)
  • szczypiorek
  • sól
  • forma dawna − z gałuszkami chybanymi
  • forma współczesna − z makaronem

Na kluski:

  • 300 g mąki
  • woda
  • jajo (opcjonalnie)

 

Opis przygotowania:

Do wody włożyć wędzone żeberka i ząbki czosnku. Gotować tak długo, aż mięso będzie miękkie. Następnie wlać zagotowane mleko. Na koniec posolić i posypać szczypiorkiem. W tradycji spożywano tę zupę zawsze ze zwykłymi kluskami z mąki: do mąki wlać odrobinę wody, wymieszać, można dodać jajko. Kluski wrzucane są (chybiane) na osoloną wodę.

 

Bioło polywka to potrawa górali śląskich. Była to codzienna zupa, ale spożywano ją także podczas świąt i uroczystości (niedziela, odpust wesele, chrzciny etc.) − szczególnie wtedy, gdy była możliwość ugotowania większej ilości wędzonki dla każdego.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... More>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... More>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Attraction search engine