Z początkiem wiosny pojawiają się pierwsze młode warzywa zwane nowalijkami. Są to takie warzywa jak: pomidory, ogórki, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, sałata, młode marchewki, szczypiorek oraz nać pietruszki.
Dziś, 15 marca br. w Starostwie Powiatowym w Raciborzu prezes Śląskiej Organizacji Turystycznej Adam Wawoczny podpisał umowę ze Starostą Powiatu Raciborskiego Grzegorzem Swobodą oraz Dyrektor Zamku Piastowskiego w Raciborzu- Grażyną Wójcik w sprawie organizacji Festiwalu „Śląskie Smaki” na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Każda z kobiet lubi czuć się wyjątkowo, więc bierzcie siĘ Panowie do pracy! Kolacja przy świecach dla ukochanej? Obiad dla mamy? A może wyśmienity deser dla córki?
Śląska Organizacja Turystyczna wesprze członków organizacji w trudnej sytuacji, w jakiej znalazła się branża turystyczna w związku z trwająca pandemią. Po raz pierwszy w 16-letniej historii działania organizacji Zarząd Śląskiej Organizacji Turystycznej podjął decyzję o wyasygnowaniu aż tak wysokich środków finansowych na wsparcie działań swoich członków w roku 2021.
Ostatki/zapusty/mięsopust to niestety już ostatnie dni karnawału. Albo ostatni dzień karnawału, czyli wtorek 16 lutego tzw. Śledzik, przed Środą Popielcową, albo cały tydzień od Tłustego Czwartku 11 lutego do wtorku 16 lutego.
W związku z kryzysem spowodowanym pandemią SARS- CoV-2, Zarząd Wojewodztwa dostrzegając słuszność podejmowania dalszych działań mających na celu wsparcie branży turystycznej w Województwie Śląskim, z poparciem Sejmiku Województwa, zdecydował o kontynuowaniu realizacji Śląskiego Pakietu dla Turystyki, poszerzając jego ofertę o kolejne 2 filary. Filar VI – wsparcie dla gmin z obszaru turystyki oraz Filar VII – wsparcie MŚP z branży turystycznej.
Wielkimi krokami zbliża się Dzień Babci i Dziadka! To już 21 i 22 stycznia! Ten pierwszy miesiąc Nowego Roku jest wyjątkowy dla każdej babci i każdego dziadka.
Karnawał to czas na przyjemości, kiedy z czystym sumieniem możemy, a nawet musimy, pozwalać sobie na kulinarne grzeszki - jeszcze przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. To jeden z najsmaczniejszych okresów w roku.
Polska Organizacja Turystyczna zaprasza do udziału w trzeciej edycji konkursu „Turystyczny Dziennikarz Roku” oraz do zgłaszania najlepszych materiałów dziennikarskich z 2020 roku mających na celu popularyzację polskiej turystyki.
Ryba to podstawa na wigilijnym stole i obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Wspaniały smażony karp, albo śledź są najchętniej serwowanymi potrawami podczas tej najważniejszej kolacji w roku.