Potrawy
Data dodania: 4 września 2015
klaudia

Wielkanocna zupa chrzanowa


Składniki:

  • około 450 g wędliny na 3-4 litry wywaru
  • sól, pieprz
  • mąka
  • śmietana
  • tarty chrzan (np. na 3 l wywaru 2 słoiczki chrzanu)
  • jajka
  • odrobina cukru

 

Sposób przygotowania:

Do wywaru z wędzonki dodać pokrojoną w drobną kostkę wędlinę ( boczek, szynkę, dobrą kiełbasę) chwilę pogotować, żeby wędliny były miękkie (boczek). Przyprawić solą, pieprzem. Zatrzepać śmietaną z mąką (wcześniej mąkę rozprowadzić wodą i dopiero dodać śmietanę). Dużo tartego świeżego chrzanu, w ostateczności może być ze słoiczka. Na koniec dodać ugotowane i pokrojone w „ósemki” jajka i do smaku odrobinę cukru.

 

Tradycyjna zupa chrzanowa powiatu kłobuckiego. Była podawana na śniadanie wielkanocne, obecnie jest w niektórych domach podawana na śniadanie w niedzielę.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wręczycy Wielkiej podczas X Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2015 r. w Wiśle.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji