Potrawy
Data dodania: 15 czerwca 2016

Złotopotocki pstrąg


Składniki (na 6 porcji):

  • 6 pstrągów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • płatki migdałowe i mąka donpanierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • 500 g purée z ziemniaków

 

Opis przygotowania:

Pstrąga przyprawić, panierować w mące i płatkach migdałowych, po czym smażyć na klarowanym maśle. Następnie przełożyć do pieca. Kulki z surowych ziemniaków smażyć na głębokim tłuszczu. Podawać z surówką z pomidorów, cebuli i czosnku.

Pierwszą hodowlę pstrągów tęczowych w złotym potoku założył w 1881 roku hrabia edward raczyński. złotopotockie pstrągi i karpie bardzo szybko zyskały
sławę w całej ówczesnej europie. przygotowuje się je na ruszcie lub smażąc.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji