Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 16
2024-01-02
Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej –również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
2023-09-06
Ciasta i desery na osłodę w jesienne wieczory są doskonałą propozycją. Delektowanie się pysznymi ciastami i deserami, które rozgrzewają, doda uroku chłodnym dniom.
2023-09-05
Jesień w kuchni to czas, który przynosi ze sobą niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. To pora roku, kiedy możemy czerpać z obfitości świeżych produktów, które natura dostarcza w tym właśnie okresie. Oto kilka powodów, dla których uwielbiam jesienny sezon i jego wyjątkowe smaki.
2023-09-04
Jesień trwa już w pełni, na co wskazują wszystkie charakterystyczne dla tej pory roku symbole i zmiany w naturze. Kiedy jesteśmy na spacerze, odczuwamy dużo niższą temperaturę, słońce chowa się za horyzont dużo wcześniej, a liście na drzewach zmieniają kolory na żółty, czerwony i pomarańczowy.
2023-09-01
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie. Dynia charakteryzuje się płożącymi łodygami z wąsami czepnymi. Między rozłożystymi liśćmi wyrastają jadalne owoce dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznych potraw, między innymi na Halloweenowe spotkania ze znajomymi.
2022-08-24
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
2021-11-09
Skąd taki tytuł ? Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest najlepsza i stąd wzięło się stare polskie przysłowie. Zapraszamy do artykułu, w którym główną rolę odgrywa gęś - posiada ona najszlachetniejsze mięso spośród drobiu oraz związana jest z legendą o świętym Marcinie, który jest wspominany 11 listopada.
2021-10-28
Cydonia oblonga – pod tą łacińską nazwą kryje się bohaterka dzisiejszego artykułu, mianowicie pigwa pospolita. Łacińska nazwa rośliny pochodzi od miejscowości Cydon na Krecie – dzisiejsze miasto Chania, gdzie uprawiano ten gatunek już w starożytności.
2020-11-06
Gęsina to produkt sezonowy. Świeżą gęś kupujemy tylko jesienią, w terminie od listopada do grudnia. Potem przez resztę roku możemy kupić jedynie mrożoną.
2020-08-21
Borowiki, kurki czy prawdziwki? Dla wielu amatorów grzybobrania to cenne skarby. Aktywny wypoczynek w formie spaceru z koszem pełnym smakowitych grzybków to ogromna przyjemność. Jednak nie każdy ma na to czas i zapał do wstawania o świcie. Dlatego warto rozejrzeć się za inną opcją jaką są fantastyczne potrawy z grzybami w województwie śląskim.
2020-08-18
W tym czasie - końca wakacji, trzeba nabrać dodatkowej energii przed powrotem do pracy i szkoły, dlatego warto zobaczyć jakie kulinarne propozycje mamy w województwie śląskim.
2020-07-18
Dla motocyklistów nie ma złej pogody, ale o wiele przyjemniej jedzie się przy dobrej pogodzie. Lato już się zaczęło, więc pogoda na motocykl wymarzona. Turystykę motocyklową można uprawiać bez ograniczeń. A gdzie jeździć w województwie śląskim? Tym środkiem transportu można dotrzeć praktycznie do każdego miejsca, bez większych problemów. Przedstawiamy sześć tras, biegnących przez Jurę Krakowsko-Częstochowską, Beskidy czy Ziemię Pszczyńską, dostarczą motocyklistom niesamowitych emocji, a na pewno krajoznawczych wrażeń.