Wyszukiwarka
Liczba elementów: 154
Artykuł
Śląskie emanuje pozytywną energią przez cały rok. Wyjątkowo inspirujący nastrój panuje w regionie zimą, gdy rozpoczynają się przygotowania do świąt Bożego Narodzenia i powitania Nowego Roku.
Aktualności
Ryba to podstawa na wigilijnym stole i obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Wspaniały smażony karp, albo śledź są najchętniej serwowanymi potrawami podczas tej najważniejszej kolacji w roku.
Artykuł
Ryba to podstawa na wigilijnym stole i obowiązkowy element każdej zdrowej diety. Wspaniały smażony karp, albo śledź są najchętniej serwowanymi potrawami podczas tej najważniejszej kolacji w roku.
Aktualności
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie. Czy kiedyś lokalne zwyczaje znikną? Absolutnie nie!
Artykuł
Święta Bożego Narodzenia - pachnące choinką, tradycyjnymi daniami i słodkimi wypiekami. Jest choinka, są kolędy, przedświąteczna bieganina i świąteczne przejedzenie. Czy kiedyś lokalne zwyczaje znikną? Absolutnie nie!
Statyczna treść
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej ogromnej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Festiwal „Śląskie Smaki” jest organizowany za każdym razem w innej części województwa, co dalej możliwość poznania lokalnych przysmaków i tym samym dbałości o dziedzictwo kulinarne i kulturowe regionu.
więcej >>
Dodaj do planera
Przewodnik
Beskidzki Szlak Bacówek to propozycja spędzenia wolnego czasu na wędrówce czy spacerze po miejscach związanymi z wypasem owiec, przez łąki, polany śródleśne czy przez hale grzbietów górskich.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Śliwka żniwka, zwana popularnie żółtą jest to średniowczesna odmiana śliwy, często mylona z mirabelką. Śliwki dojrzewają od połowy sierpnia, a gdy dojrzeją opadają na ziemię.
więcej >>
Dodaj do planera
Statyczna treść
Schab w kapuście po beskidzku to tradycyjne góralskie danie popularne w Beskidach: Śląskim i Żywieckim. W skład tego regionalnego specjału wchodzą produkty dostępne w małych górskich i podgórskich gospodarstwach rolnych, tj. kapusta i mięso wieprzowe z własnej przydomowej hodowli. Tradycyjna kuchnia góralska nie należy do wykwintnych, jednakże urzeka doskonałym smakiem i prostotą.
więcej >>
Dodaj do planera
Potrawy
Żurek cysterski na wywarze rybnym z jajkiem poszetowym.
Aktualności
W dniu 27 września 2019 r. na Stadionie Śląskim w Chorzowie odbyły się ogólnopolskie obchody Światowego Dnia Turystyki. Po Cieszynie, który w roku 2017 był gospodarzem ogólnopolskich obchodów Światowego Dnia Turystyki to już kolejna edycja tego wydarzenia organizowana w województwie śląskim. Doroczne święto branży turystycznej zwyczajowo jest okazją do dyskusji na bieżące tematy i problemy nurtujące środowisko branży turystycznej oraz do wyróżnienia osób szczególnie zasłużonych dla rozwoju turystyki. Na liście wyróżnionych również w tym roku nie zabrakło nazwisk osób związanych z turystyką w województwie śląskim.
Artykuł
Zima wielu z nas kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Bez względu na miejsce i region, świętowane jest ono zazwyczaj w rodzinnym gronie. A z czym kojarzą się Święta Bożego Narodzenia?