Wyszukiwarka
Liczba elementów: 5
Zdając sobie sprawę z ogromnej popularności kuchni śląskiej, jej rozpoznawalności, a przede wszystkim jej niezwykłej różnorodności Śląska Organizacja Turystyczna postanowiła organizować coroczne święto kuchni regionalnej. Wypromowanie regionalnych potraw miało stać się motywem zachęcającym turystów do odwiedzenia województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
Za nami 14 Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się w pięknym parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. W konkursie kulinarnym wzięło udział piętnaście drużyn.
więcej >>
Dodaj do planera
16 czerwca w parku przy Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym odbędzie się najsmaczniejsza impreza w województwie! Co nas czeka w tym roku?
więcej >>
Dodaj do planera
Jak co roku o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób. Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!
więcej >>
Dodaj do planera
Sadownictwo Śląska, a w szczególności Śląska Cieszyńskiego ma bardzo zakorzenioną tradycję. W XV wieku oprócz sadów klasztornych prowadzonych w Cieszynie i Orłowej istniały sady chłopskie. „Warunki klimatyczne Pogórza Cieszyńskiego charakteryzują się dość surowym klimatem, w którym udają się tylko odmiany mrozoodporne i późno zakwitające. Nasłonecznienie jest dostateczne, a ilość opadów zupełnie wystarczająca” (A. Sylwester, „Kalendarz Cieszyński”, 1955 r.).
więcej >>
Dodaj do planera