Wyszukiwarka
Liczba elementów: 21
Dawnymi czasy na Śląsku ziemniaki obok mącznych placków i chleba stanowiły podstawę wyżywienia. Stąd też w kuchni śląskiej sporo jest przepisów ziemniaczanych. Uprawie ziemniaków poświęcano dużo czasu, szczególnie mając na uwadze „wielki głód” 1864 roku, kiedy nawet ziemniaki nie obrodziły.
więcej >>
Dodaj do planera
Polewka to staropolska nazwa zupy. Podstawą takiej zupy często były wywary z mięsa, mleko lub maślanka. Przepis na zupy na maślance znajdujemy już w publikacji autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej Uniwersalna Książka Kucharska (1910, 1926, s. 149), w której czytamy jak przyrządzić taką zupę: Półtora litra maślanki i pół litra młodej śmietany rozbić miotełką tak długo, aż się spieni, zamrozić na lodzie i podać do młodych ziemniaków w lecie.
więcej >>
Dodaj do planera
Karminadle to tradycyjna potrawa śląska, określana jako kulki z mielonego mięsa smażone na głębokim tłuszczu. Karminadle, przez niektórych nazywane karbinadlami lub kardinadlami, stanowiły i nadal stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych na Śląsku.
więcej >>
Dodaj do planera
Zwyczaje dożynkowe, występy zespołów folklorystycznych, Msza św. Dożynkowa. Całodzienne pokazy wypieku chleba w zabytkowym piecu, kiermasz wyrobów piekarskich i ciastkarskich. Kuchnia regionalna.
więcej >>
Dodaj do planera
Jesienne zajęcia gospodarskie. Pieczenie kartofli w ogniskach i kociołkach, smażenie placków na blasze. Występy zespołów folklorystycznych. Impreza prezentująca jesienne prace polowe, takie jak: wykopki, deptanie i kiszenie kapusty, łuskanie grochu. Występy folklorystyczne, gry i zabawy./ źr. Park Etnograficzny
więcej >>
Dodaj do planera
Prezentacja bożonarodzeniowych zwyczajów na Śląsku: kolędnicy, mikołaje, herody, kiermasz świąteczny, a także tradycyjne potrawy wigilijne regionów województwa.
więcej >>
Dodaj do planera
W ramach Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" - X edycja imprezy promująca dania i produkty regionalne woj. śląskiego. Na estradzie wystąpią czołowe kabarety i kapele śląskie oraz zespoły folklorystyczne.
więcej >>
Dodaj do planera
Impreza mająca na celu zapoznanie zwiedzających z tradycjami pszczelarskimi na Śląsku. Pokaz pobierania oraz odwirowania miodu, degustacja i kiermasz wyrobów pszczelarskich.
więcej >>
Dodaj do planera
Tradycje wytwarzania masła krzepickiego sięgają 1914 roku, kiedy to w Krzepicach powstała spółdzielnia mleczarska. Z mleka, które dostarczali rolnicy, mleczarnia (dawna nazwa maślarnia) odwirowywała śmietanę, a chude mleko rolnicy zabierali z powrotem.
więcej >>
Dodaj do planera
Gmina Herby to obszar Parku Krajobrazowego „Lasy nad Górną Liswartą”, który leży w powiecie lublinieckim, w województwie śląskim. Chleb, którego często brakowało naszym przodkom, cieszył się na Śląsku dużym szacunkiem. Jak przekazuje Piotr Mankiewicz z Muzeum Chleba w Radzionkowie: …jeszcze w latach 60. minionego wieku, a nawet później raz w tygodniu wypiekały chleb gospodynie w domach.
więcej >>
Dodaj do planera
Informacje dotyczące tradycji kołocza weselnego opisane są w książce Wierzenia, zwyczaje i obrzędy, wydanej przez mieszkankę powiatu raciborskiego panią Kornelię Lach, która od lat 80. prowadzi folklorystyczne badania terenowe na pograniczu polsko-czeskim (śląsko-morawskim). W swojej książce opisuje tradycje obrzędowe związane z kołoczem weselnym.
więcej >>
Dodaj do planera
Tradycje piernikarstwa opisane zostały w książce Miód w kuchni autorstwa Leszka Ruma (Poznań 1990 r.). Z historycznych przekazów dowiadujemy się, że miodownikarstwo jako rzemiosło rozwinęło się w XIV wieku. Toruń, Gdańsk i Norymberga już od XIII wieku słynęły jako ośrodki wyrobu miodowników, z których w XIV wieku narodziły się pierniki. W ciągu stuleci pierniki stawały się osobliwym dziełem sztuki.
więcej >>
Dodaj do planera