Jednym z nieodłącznych elementów wigilijnej kolacji jest karp. Choć dania z karpia są popularne w całym kraju, to tutaj przyrządza się go w sposób wyjątkowy, dostosowany do lokalnych upodobań i tradycji kulinarnych.
To już kolejna edycja kiedy trzeba wyjść z aparatami w Polskę. National Geographic Polska przygotowało nowe kategorie konkursu fotograficznego i szuka ukrytych talentów, w tym roku zarówno pełnoletnich jak i niepełnoletnich (w dedykowanej kategorii "Świat okiem młodych").
Już trzeci rok z rzędu województwo śląskie zagości w sercu Mazur – na promenadzie w Mikołajkach, gdzie prezentować będzie zróżnicowaną ofertę turystyczną swojego regionu.
Grzybobranie powoli nabiera tempa a grzybiarze wychodzą z lasów z coraz to obfitszymi zbiorami. Jak wiadomo grzybom nie sprzyja wysoka temperatura, ale duża wilgotność powietrza, dlatego obecne deszcze są miłośnikom grzybów jak najbardziej na rękę. Na podstawie informacji zamieszczanych w mediach społecznościowych i wywiadom z grzybiarzami udało nam się ustalić najchętniej odwiedzane przez grzybiarzy miejsca w Krainie Górnej Odry.
Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach miąższ może być żółty lub nawet biały.
Śląskie jak żaden inny polski region zagościło w blogosferze podróżniczej. Co zachwyciło blogerów? Bajkowa Jura Krakowsko-Częstochowska? Industrialne klimaty Górnego Śląska? A może rowerowe trasy Beskidów i Subregionu Zachodniego? Bez wątpienia jednym z tych czynników była kuchnia i podróże Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki.
Zakończyły się trzydniowe Międzynarodowe Targi Turystyczne we Wrocławiu. Wśród wystawców z kraju i zagranicy w Hali Orbita promowało się również województwo śląskie. Stoisko regionalne otrzymało nagrodę odwiedzających targi.