Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 10
2021-08-30
Grzybobranie powoli nabiera tempa a grzybiarze wychodzą z lasów z coraz to obfitszymi zbiorami. Jak wiadomo grzybom nie sprzyja wysoka temperatura, ale duża wilgotność powietrza, dlatego obecne deszcze są miłośnikom grzybów jak najbardziej na rękę. Na podstawie informacji zamieszczanych w mediach społecznościowych i wywiadom z grzybiarzami udało nam się ustalić najchętniej odwiedzane przez grzybiarzy miejsca w Krainie Górnej Odry.
30 Sierpień 2021
2021-07-14
Co wyróżnia arbuza z rodziny roślin dyniowatych? Oczywiście soczysty i czerwony miąższ, który w lipcu jest już zazwyczaj intensywnie czerwony, choć w niektórych jego odmianach miąższ może być żółty lub nawet biały.
14 Lipiec 2021
2021-06-24
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z relacją zdjęciową i wideo z XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 13 czerwca w Raciborzu.
24 Czerwiec 2021
2019-09-30
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki podczas Dni NATO w Ostrawie
30 Wrzesień 2019
2019-07-03
5 x Śląskie - przez pryzmat imprez! w magazynie Świat Podróże Kultura
03 Lipiec 2019
2018-04-09
Zlot Plejad to już piętnasta edycja corocznej imprezy organizowanej przez firmę Subaru Import Polska sp. z o.o.
09 Kwiecień 2018
2017-02-13
W tej restauracji przysłowie „Przez żołądek do serca...” nabiera dosłownego znaczenia.
13 Luty 2017
2016-08-25
Śląskie jak żaden inny polski region zagościło w blogosferze podróżniczej. Co zachwyciło blogerów? Bajkowa Jura Krakowsko-Częstochowska? Industrialne klimaty Górnego Śląska? A może rowerowe trasy Beskidów i Subregionu Zachodniego? Bez wątpienia jednym z tych czynników była kuchnia i podróże Szlakiem Kulinarnym Śląskie Smaki.
25 Sierpień 2016
2013-10-17
Zakończyły się trzydniowe Międzynarodowe Targi Turystyczne we Wrocławiu. Wśród wystawców z kraju i zagranicy w Hali Orbita promowało się również województwo śląskie. Stoisko regionalne otrzymało nagrodę odwiedzających targi.
17 Październik 2013
2013-10-17
 10 marca br. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano kolejne dwa produkty z województwa śląskiego. Są nimi: chuda jewa oraz kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia. Łącznie z naszego regionu wpisanych jest 113 produktów. Kolejne wnioski czekają na wpis.
17 Październik 2013