Wyszukiwarka - Artykuły
Liczba elementów: 26
2024-03-18
Na Święta Wielkanocne, podobnie jak na Boże Narodzenie przygotowuje się specjalne potrawy. My proponujemy kilka przepisów.
2024-01-02
Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej –również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
2023-12-08
Województwo śląskie z bogatą historią i silną kulturą, posiada swoje wyjątkowe tradycje kulinarne, zwłaszcza podczas Wigilii, która jest jednym z najważniejszych momentów świątecznych.
2023-12-05
Smak, tradycja i rodzinna atmosfera... Województwo śląskie - region bogaty w historię i kulturę, słynie nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także z wyjątkowej kuchni.
2023-09-01
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie. Dynia charakteryzuje się płożącymi łodygami z wąsami czepnymi. Między rozłożystymi liśćmi wyrastają jadalne owoce dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania pysznych potraw, między innymi na Halloweenowe spotkania ze znajomymi.
2023-07-12
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która zdobyła certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2022-10-17
Myśląc o kuchni śląskiej najczęściej odruchowo przychodzi nam do głowy jej sztandarowe danie, czyli rolada wołowa – najlepiej z kluskami (gumiklyjzy) i czerwoną (modrą) kapustą. Skojarzenie jest oczywiście jak najbardziej słuszne, ale nie defi niuje całej kuchni województwa śląskiego i kulinarnego dziedzictwa tego regionu nawet w jednej setnej.
2022-08-24
Gdy lato mija... Koniec lata i początek jesieni to jeden z najlepszych momentów, aby wybrać się na grzyby. Swój najlepszy okres występowania mają wtedy m.in.: borowiki, podgrzybki, kanie, kurki i maślaki.
2022-03-31
Święta Wielkanocne coraz bliżej. Warto więc pomyśleć o tym co znajdzie się na świątecznym stole.
2022-03-07
Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne. Członkiem Szlaku może być tylko ten, kto uzyskał certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość dań i ich regionalną autentyczność.
2021-09-21
Potrawy, które jemy często latem oraz produkty, które wtedy występują sezonowo, możemy „przemycić” na późniejsze miesiące. Najczęstszym sposobem jest zamykanie w słoikach.
2021-08-11
Połowa wakacji już za nami. Czas teraz na nasze TOP 3 - sierpniowe warzywa ze straganu. A Wy jakie warzywa wybierzecie?