Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 10
2021-10-27
Dynia to jednoroczna roślina pochodząca ze strefy klimatu gorącego Ameryki. Ze względu na swoje wartości zdrowotne oraz coraz bardziej popularne zastosowanie w kuchni, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie.
27 Październik 2021
2021-06-08
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
08 Czerwiec 2021
2020-07-01
Produkty Lokalne województwa śląskiego!
01 Lipiec 2020
2019-07-18
Co wiecie o "krupniokach śląskich"?
18 Lipiec 2019
2014-06-04
Już dziś zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym IX Festiwalu "Śląskie Smaki". Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się w niedzielę, 8 czerwca, w Zawierciu obok Miejskiego Ośrodka Kultury przy ul. Piastowskiej.
04 Czerwiec 2014
2013-10-17
  Przypominamymy, że do piątku czekamy na zgłoszenia drużyn, chcących wziąć udział w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu "Śląskie Smaki". Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się w sobotę, 15 czerwca, w Bielsku-Białej. W rywalizacji o Złoty Durszlak i zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2013 mogą wziąć udział gotujący amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze z całej Polski. Warunek jest jeden - przygotowane potrawy mają mieć związek z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego.  Jury będzie oceniało przystawki lub desery, zupy oraz dania główne. Regulamin konkursu oraz karty zgłoszenia zamieszczone są poniżej.
17 Październik 2013
2013-10-17
 Już dziś zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym VIII Festiwalu "Śląskie Smaki". Tegoroczna edycja imprezy odbędzie się w sobotę, 15 czerwca, w Bielsku-Białej. 
17 Październik 2013
2013-10-17
 Zapraszamy do udziału w konkursie kulinarnym VII Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbędzie się już 26 maja w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku w Chorzowie. W rywalizacji o Złoty Durszlak i zaszczyty tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2012 mogą wziąć udział gotujący amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze z całej Polski. Warunek jest jeden - przygotowane potrawy mają mieć związek z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego. Na zgłoszenia czekamy do poniedziałku, 30 kwietnia.
17 Październik 2013
2013-10-17
 W Urzędzie Marszalkowskim Województwa Śląskiego odbyło się kolejne spotkanie konsulatacyjne w sprawie wpisania ślaskiego krupnioka na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Urzędnicy zachęcają producentów tej regionalnej potrawy do dzielenia się ich spostrzeżeniami dot. certyfikacji.
17 Październik 2013
2013-10-17
Zakończyły się trzydniowe Międzynarodowe Targi Turystyczne we Wrocławiu. Wśród wystawców z kraju i zagranicy w Hali Orbita promowało się również województwo śląskie. Stoisko regionalne otrzymało nagrodę odwiedzających targi.
17 Październik 2013