Wyszukiwarka
Liczba elementów: 5
Projekt „Mobilne Śląskie”. Stworzenie systemu aplikacji mobilnych z wykorzystaniem zdigitalizowanych zasobów kulturowych wraz z rozbudową slaskie.travel celem zapewnienia powszechnego i otwartego dostępu do tych zasobów.”
więcej >>
Dodaj do planera
Krupnioki śląskie - produkt regionalny
więcej >>
Dodaj do planera
Niniejszy artykuł przedstawia najistotniejsze kulturowe aspekty codziennego i świątecznego pożywienia w południowej części województwa śląskiego, uwzględniając znajdujące się na jego terytorium części ziemi cieszyńskiej, bielskiej i żywieckiej. Obejmuje społeczności beskidzkich górali: śląskich i żywieckich, cieszyńskie rolnicze wsie oraz miejscowości obecnego powiatu bielskiego. Ze względu na charakter opracowania, obszar ten nie został ustalony według kryterium etnograficznego, lecz administracyjnego.
więcej >>
Dodaj do planera
W rywalizacji o Złoty Durszlak i zaszczytny tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2016 mogą wziąć udział gotujący amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i profesjonalni kucharze z całej Polski. Warunek jest jeden - przygotowane potrawy mają mieć związek z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego.
więcej >>
Dodaj do planera
W tym roku uczestnicy festiwalu powalczą o Złotą, Srebrną lub Brązową Zopaskę (fartuch), w jednej z trzech kategorii: • potrawa regionalna, • produkt lokalny, • potrawa/produkt inspirowany tradycją.
więcej >>
Dodaj do planera