Wyszukiwarka - Aktualności
Liczba elementów: 7
2021-01-26
W związku z kryzysem spowodowanym pandemią SARS- CoV-2, Zarząd Wojewodztwa dostrzegając słuszność podejmowania dalszych działań mających na celu wsparcie branży turystycznej w Województwie Śląskim, z poparciem Sejmiku Województwa, zdecydował o kontynuowaniu realizacji Śląskiego Pakietu dla Turystyki, poszerzając jego ofertę o kolejne 2 filary. Filar VI – wsparcie dla gmin z obszaru turystyki oraz Filar VII – wsparcie MŚP z branży turystycznej.
26 Styczeń 2021
2020-07-01
Produkty Lokalne województwa śląskiego!
01 Lipiec 2020
2019-12-16
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki i Województwo Śląskie na POLSKA Food Festival w Brukseli
16 Grudzień 2019
2019-07-03
5 x Śląskie - przez pryzmat imprez! w magazynie Świat Podróże Kultura
03 Lipiec 2019
2013-10-17
 10 marca br. na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano kolejne dwa produkty z województwa śląskiego. Są nimi: chuda jewa oraz kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia. Łącznie z naszego regionu wpisanych jest 113 produktów. Kolejne wnioski czekają na wpis.
17 Październik 2013
2013-10-17
Od 14 do 17 września Województwo Śląskie uczestniczy w wystawie „Smaki Regionów” podczas Międzynarodowych Targów Polagra Food w Poznaniu. Gospodarzami wystawy są poszczególne województwa. Na stoiskach wystawców można spróbować potraw regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, a także produktów certyfikowanych przez Komisję Europejską oraz certyfikowanych w systemie „Jakość – Tradycja”. Ekspozycję regionalnych kulinariów wzbogacają pokazy sztuki ludowej, tradycyjnego rzemiosła oraz prezentacja oferty gospodarstw agroturystycznych.
17 Październik 2013
2013-10-17
Piwo z Tychów, Perfect z Warszawy, kapusta z Charsznicy, pomysł z Żywca. Już 14 sierpnia rozpocznie się trzydniowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Po raz szósty Państwo Barbara i Krzysztof Czulowie – organizatorzy imprezy – przygotują dla kilkudziesięciu tysięcy osób najlepszą góralską zupę na świecie – żywiecką kwaśnicę. Atrakcji towarzyszących kulinariom jak co roku będzie ogromna ilość.
17 Październik 2013